Skip to main content

Per Mei 2023 heeft LEF Ergotherapie een mooie nieuwe praktijkruimte. Het adres is;

Dorpsstraat 53
3171 EE Poortugaal

Wachtlijst!

Wij hanteren een wachtlijst. Gemiddeld duurt het 16-18 weken voordat wij het kunnen oppakken.
Per 04-11-2022 hanteren wij een STOP betreft aanmeldingen voor kinderen ouder dan 4 jaar oud.

Groetjes Isabelle, Robin, Cindy en Jantine van LEF Ergotherapie

Sensorische Informatieverwerking

Sensorisch betekent zintuiglijk. Met onze zintuigen nemen wij onze omgeving waar. We hebben inwendige en uitwendige zintuigen. De uitwendige zintuigen zijn de oren, de ogen, de reuk, de smaak en de tast. Daarnaast hebben we twee inwendige zintuigen. Dat zijn ons evenwichtsorgaan en het gevoel vanuit de spieren, de gewrichten en onze organen. 

Bij alle activiteiten die we uitvoeren gebruiken we meerdere zintuigen tegelijk en stemmen we onze waarnemingen van de zintuigen op elkaar af. Wanneer de zintuiglijke informatie niet goed waargenomen of verwerkt wordt, beïnvloedt dat het bewegen en de algehele ontwikkeling. Het goed op elkaar afstemmen van waarnemen en bewegen is nodig om doelgericht te handelen. Bij personen met sensorische informatieverwerkingsproblemen komen zintuigprikkels sterker of zwakker binnen dan normaal. Hierdoor is het waarnemen van je eigen lichaam, de wereld om je heen en het reageren op de wereld om je heen, moeizaam. Onze zintuigen spelen ook een belangrijke rol bij onze alertheid. Iedereen kent zintuiglijke prikkels die ons rustig maken of die ons juist activeren! Ieder mens heeft zijn eigen voorkeur voor zintuiglijke waarnemingen die je rustig maken of activeren. Hiermee kan je jezelf reguleren. Voor sommige kinderen is dit echter heel moeilijk. Ze nemen hun eigen mate van alertheid minder goed waar en kunnen hierop niet gepast reageren.
Problemen op het gebied van waarnemen of reguleren van zintuiglijke prikkels kunnen zich uiten in bijvoorbeeld een houterige motoriek, slechte concentratie, slecht handschrift, hyperactiviteit, onhandigheid, incontinentieproblemen, achterblijven in zelfstandigheid, gedragsproblematiek of bewegingsangst. Maar ook in minder opvallende gedragingen zoals altijd een zonnebril willen dragen, de oren afschermen voor geluid en/ of schrikken van geluiden, niet graag met het hoofd onder water willen (douchen), moeite hebben met labels in de kleding of heel graag of juist helemaal niet op blote voeten willen lopen.

Voor verdere informatie verwijst LEF Ergotherapie u naar www.nssi.nl

Betreft Sensorische materialen kan u terecht bij:

Senso-Care
Van Alkemadelaan 356
2597 AS Den Haag
 sensocare

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.senso-care.nl
Facebook: www.facebook.com/Senso.Care
LinkedIn: nl.linkedin.com/in/sensocare
Twitter: twitter.com/sensocare
 
Tel.: +31 70 3620307
Fax: +31 70 3620373